Innovatieve feedbacktools

(only available in Dutch)

Roeicoach Cockpit

Het coachen van roeiers gaat op dit moment voornamelijk op visuele informatie van de coach en met behulp van de stopwatch. Een coach kijkt naar de beweging van de roeier en de boot en meet de snelheid van de boot over een bepaalde afstand. Met behulp van die informatie bepaalt hij/zij langs de kant wat er moet worden verbeterd. Soms wordt er gebruik gemaakt van meetapparatuur als Peach  om achteraf te zien wat bijvoorbeeld de kracht van een roeier op de dol is geweest en wat het versnellingspatroon van een roeiboot was.

Vanuit de roeibond is er behoefte aan -om de informatie die tot op heden alleen achteraf beschikbaar was- direct tijdens een training te kunnen gebruiken zodat roeiers en coaches specifiekere en meer objectieve feedback hebben en daardoor beter kunnen trainen.

Binnen het ISNL Rowing Coach Cockpit (RCC) project is daarom de afgelopen jaren technologie ontwikkeld voor het meten van bootbeweging, riembeweging en dolkracht inclusief een smartphone toepassing voor het real-time feedback geven aan roeiers. Dat betekent dat de feedback direct aan de roeier wordt gepresenteerd terwijl hij/zij aan het roeien is.  De bijhorende applicatie maakt het mogelijk om zeer nauwkeurige auditieve en visuele feedback te geven over parameters gerelateerd aan de vermogensvergelijking. Het voordeel van de applicatie is dat alle soorten feedback parameters kunnen worden teruggekoppeld op verschillende manieren. Dat betekent dat de feedback zeer individueel toe te passen is.

De komende jaren zullen we testen welke parameters gerelateerd aan de vermogensvergelijking het beste kunnen worden teruggekoppeld om uiteindelijk gemiddelde snelheid in een wedstrijd te maximaliseren.

Op dit moment maken we gebruik van een externe GPS, peach, en een accelerometer als input voor de feedback. Het streven is om een gebruiksvriendelijke app te ontwikkelen die kan worden gebruikt zonder alle externe hardware .

Bekijk hier het filmpje van de roeicoach cockpit.

Screenshot_power3x

Google glass

De eerste tests met de Roeicoach Cockpit waren positief. Omdat de smartphone echter vast zit op een plek in de boot en de roeier heen en weer beweegt is de zichtbaarheid van de visuele feedback niet altijd optimaal:  zeker niet als de zon in het scherm van de telefoon weerkaatst. Daarom is de VU, in samenwerking met Ordina, STW en NOC-NSF de afgelopen maanden bezig geweest met het ontwikkelen van een app voor google glass.

Het grote voordeel van google glass is dat roeiers de gegenereerde feedback altijd goed kunnen zien, terwijl ze hun normale roeihouding kunnen behouden. Met de manier waarop de feedback nu wordt geprojecteerd is de standaard stroke- of speedcoach wellicht niet eens meer nodig.

De aankomende jaren zal door middel van case studies en leerstudies worden onderzocht hoe de feedback het best kan worden teruggekoppeld en welke parameter het meest effectief zijn in het maximaliseren van de snelheid van een boot.

Zie ook: Roeiers op weg naar Rio met google glass

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *